Ons verhaal

Sinds 2021 zijn Henk en Ard beide gecertificeerd snoeiers in de Simonit&Sirch methode.

Wat er aan vooraf ging

Na 12 jaar snoeien van onze wijnranken op een traditionele wijze (wilgen-snoei, geen ‘kapstokken’ laten staan) kwamen we tot een schokkende conclusie. We deden de planten letterlijk ‘pijn’ met veel en grote snoeiwonden. Met gevolgen voor de vitaliteit van de planten. Als we zo door zouden gaan, zou binnen 5 jaar meer dan de helft van de planten een groot probleem hebben. Tijd voor verandering!

Stiftsnoei?

Dus in 2014 stapten we over op zogenaamde stift-snoei. De voorloper van de zachte snoei. Geïnspireerd door Simonit & Sirch uit het Noorden van Italië gingen we aan de slag. Eerst op basis van YouTube filmpjes. En vervolgens met het snoeiboek in het Italiaans. Zeer illustratief, maar soms ook lastig te volgen, want ons Italiaans was niet zo best.

Ontwikkelen

Eind februari 2016 kwam één van de “Pruning Guys” van Simonit & Sirch naar Affligem in België voor een workshop. Wij met 5 snoeiers uit Nijkerk (en Amersfoort) afgereisd naar het wijndomein daar. En het werd een leerzame dag. We konden niet wachten om aan de slag te gaan. Tijdens de rit terug alle beelden verzameld. Al snel bleek dat er toch wel uiteenlopende inzichten waren ontstaan over de uitvoering van de methode.

Op basis van deze inzichten hebben we keuzes gemaakt over de snoeiwijze in onze wijngaard. En daar hebben we een paar weken mee kunnen oefenen. Met deze ervaringen is onze methode weer bijgesteld. Zodat we klaar waren voor het volgende snoeiseizoen.

Praktisch

Voor de wintersnoei 2017-2018 hebben we ons verder ontwikkelt met alles wat we konden vinden op internet. En ons laten inspireren tijdens een workshop “SanfterSchnitt” van een duitse collega wijnboer uit de Moesel. Dit bood diverse praktische zaken. Zaken waar we overigens later ook weer van afgestapt zijn.

Doen, veel doen

Zachte snoei is veel doen en van elkaar leren. Henk en Ard in de de praktijk
Zachte snoei = veel doen en van elkaar leren

Gedurende dat seizoen hebben we veel van elkaar geleerd. Door samen (in groepjes) te snoeien en met elkaar meekijken. En gewoon heel veel te doen. In 2019 is een belangrijke stap gezet om onze methode verder te professionaliseren. We hebben 2 dagen geleerd van één van de “Pruning guys”. Hij was in Nijkerk op bezoek om ons de fijne kneepje bij te brengen. Heel leerzaam en met enige regelmaat opmerkingen gehoord als “ooh, zit dat zo”. Of “balen, dat hadden we eerder willen weten”. Wat in ieder duidelijk was, dat we nog te voorzichtig waren geweest. Om oudere planten echt in de methode te krijgen, zijn rigoureuze keuzes nodig. Die vervolgens consequent worden doorgevoerd.

Nu weten wij welke keuzes werken. En welke niet. Door schade en schande wijs geworden.

Wie zijn wij?

Wij zijn Henk Breugem en Ard Brummel. We noemen ons de zachte snoei experts van de lage landen. Beide opgegroeid ‘in’ de landbouw. Na vele jaren werkzaam te zijn geweest buiten deze sector, trok de natuur ons. Henk is eigenaar van Wijngaard aan de Breede Beek in Nijkerk. Hij is daar sinds 2003 met veel passie mee bezig en behoort inmiddels bij de top wijngaardeniers in Nederland.

Ard werkt sinds 2014 op de wijngaard. Vooral om meer buiten te kunnen zijn en weer te werken met zijn handen. Samen met Henk heeft hij de zachte snoeiwijze, gebaseerd op de methode Simonit & Sirch, op de wijngaard verder ontwikkelt. En volledig toegepast op ons klimaat. Het verder professionaliseren gaat altijd door, want de snoeischaar moet scherp blijven.

Dit doen we samen met een grote groep enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers. Om de methode verder te ontwikkelen monitoren wij de ontwikkeling van de wijnranken. En per druivensoort wordt exact bijhoudt wat de resultaten van deze snoeimethode op de langere termijn zijn. En op basis daarvan nemen we beslissingen met betrekking tot eventuele aanpassingen van de snoeiwijze per druivenras.

Kortom, we blijven deze methode verder ontwikkelen. En streven samen naar vitale wijnbouw in Nederland gebaseerd op duurzaamheid en kwaliteit met respect voor wat de natuur ons geeft.

Op weg naar meer duurzaamheid

Doe jij mee om de wijnbouw in de Lage Landen groener, vitaler en duurzamer te maken. En ook economisch meer rendabel? Wij hel(p)en graag.