Zachte snoei

De zachte snoei methode is gebaseerd op vier basisprincipes die van toepassing zijn voor ieder leidsysteem of snoeiwijze. We hebben in de praktijk geleerd dat zachte snoei de manier is om de wijnstokken een vitaler en langer leven te garanderen. Dit door bij het snoeien de natuurlijke capaciteit van de wijnstok tot vertakking maximaal te ondersteunen.

De vier basisprincipes van zachte snoei zijn:

1. Maak gebruik van de natuurlijke groei van de plant; beheers de natuurlijke ontwikkeling van de vertakking van de wijnrank.

2. Respecteer de sapstroom; zorg voor continuïteit van de sapstroom, door dood (droog) hout te gescheiden van de sapstroom en geen obstakels te creëren in het gebied van de sapstroom.

3. Verminder snijwonden en respecteer de kroonogen (okselogen); Maak kleine snoeiwonden door alleen in 1 of 2 jarig hout te snoeien. En creëer alleen snoeiwonden aan de bovenzijde van de plant te maken. Een kleine snoeiwond vermindert het blootgestelde gebied van de wond sterk, waardoor het risico op houtziekte wordt verkleind.

4. Zorg voor beschermd hout voor gecontroleerd indrogen; dit is een extra verdediging voor de plant bij het snoeien in 2-jaar oud hout. Dit voorkomt ingedroogde obstakels (dood hout) waar sapstroom noodzakelijk is.