Zachte snoei wint terrein

Het is overduidelijk! De interesse voor zachte snoei wint behoorlijk terrein. En wordt steeds meer toegepast. In Nederland ook vooral in Vlaanderen.

St Martinus

Op dit moment trainen we ongeveer 100 jonge wijnbouwers (en in spé) via het Nationaal Agrarisch Centrum. Dat gaat via een online training. Deze wordt gevolgd door een Masterclass praktijktraining van meerdere dagen.

Op vrijdag 27 januari was Ard op wijngaard St Martinus in Vijlen. Daar was een groep ervaren wijnbouwers bij elkaar. Zij wilden graag leren hoe zachte snoei in de eigen wijngaard toe te passen. Dat hebben we gedaan met een deel theorie. En natuurlijk de praktijk in de wijngaard. De deelnemers waren na afloop zeer enthousiast.

Gevorderden training Nijkerk

Op zaterdag 28 januari werd de eerste training zachte snoei voor gevorderden gegeven. Vijftien ervaren wijnbouwers die zachte snoei al toepassen waren er bij. Op onze wijngaard in Nijkerk. Veel in de praktijk bezig geweest. En de deelnemers konden samen eigen planten beoordelen op basis van foto’s. Zeer leerzaam. “Ik wist niet dat je een plant zo kan sturen” was een vaker gehoorde opmerking. Dit krijgt zeker een vervolg.

Tussendoor doen we diverse advies werkzaamheden op locatie. En eind februari weer 2 praktijkdagen Masterclass zachte snoei in Vlaanderen. Wij vinden het leuk!