Zachte snoei in 2022?

Het was een meer dan bijzonder druivenjaar. Hopelijk ben je tevreden met de oogst wat de kwaliteit betreft. Nu is er een periode van rust voor de wijnranken, voordat het snoeien gaat starten. Wellicht ook een periode voor bezinning. En keuzes voor het komende jaar of jaren.

Vitaliteit wijnrank

Hoe staat het met de vitaliteit van de ranken in jouw wijngaard? Neem je (veel) uitval van planten waar die wellicht op (korte) termijn vervangen moeten worden? Mogelijk zijn er tekenen van (acute) ESCA? Of zijn er andere signalen van vitaliteit problemen?

Het snoeien van de ranken is ieder jaar weer een ingrijpende actie. Niet alleen qua tijdbesteding, ook voor de plant. Het kan op de termijn behoorlijke schade veroorzaken. Met als gevolg dat de plant steeds minder goede vruchten oplevert of zelfs helemaal uitvalt.

Kwaliteit en homogeniteit

Typisch ESCA tijgerblad

Zoals wellicht bekend is de methode van Simonit & Sirch een inmiddels bewezen snoeimethode. De methode respecteert de natuurlijke groei van de plant. De essentiële sapstroom van de plant is het uitgangspunt. Snoeien op deze wijze betekent meer homogeniteit in je wijngaard. Meer gezonde planten. Meer kwalitatief goede trossen. En minder kans op het ontstaan van houtziekte zoals ESCA.

Zachte snoeiers

Wij zijn Henk Breugem en Ard Brummel van wijngaard Aan de Breede in Nijkerk. Wij hebben inmiddels ruim 5 jaar ervaring met zachte snoei in Nederland. We hebben onze kennis en kunde  met vallen en opstaan opgedaan. Begin 2019 hebben we een intensieve training gekregen van één van de ‘Pruning Guys’ van Simonit & Sirch. Dit op onze eigen wijngaard in Nijkerk. En sinds begin dit jaar zijn wij beide gecertificeerd snoeiers. Zowel in de snoeiwijze Guyot als Spurred Cordon.

We hebben onze kennis de afgelopen jaren al met succes gedeeld met meerdere wijnboeren en wijngaarden. Een voorbeeld hiervan is het 7 hectare tellende St Catharinadal in Oosterhout. Wij geloven in deze methode die bijdraagt aan meer vitale planten. En die dragen zorg voor meer homogeniteit in je wijngaard zonder kunstmatige ingrepen. En dus zonder de schadelijke bij-effecten voor bodemleven en milieu.

Nieuwsgierig?

Ben jij nieuwsgierig en wil je meer weten? Mail (info@zachtesnoei.nl) of bel (063831 8560) ons dan. Dan komen we graag een keer vrijblijvend langs. En kunnen we samen bepalen welke mogelijkheden er zijn voor jouw wijngaard.