St Catharinadal training

Op dinsdag 8 december waren we te gast op de prachtige wijngaard van het Klooster Sint Catharinadal in Oosterhout. De wijngaard bestaat sinds 2015 en is 7,5 hectare groot. Er staan ongeveer 35.000 planten, allemaal traditionele druivenrassen: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay.

Een wens en doel is meer uniformiteit in de wijze van snoeien die tevens meer bijdraagt aan de vitaliteit en de levensduur van de wijnranken. En aan de kwaliteit van de druiven en dus ook de wijn.

Er is voor gekozen om qua snoeimethode over te gaan op zachte snoei, gebaseerd op de methode van Simonit & Sirch. En dan met name hoe deze methode is toe te passen in het Nederlandse klimaat.

De praktijk
De theorie in praktijk brengen

We hebben 10 enthousiaste en zeer gemotiveerde vrijwilligers tijdens de 1-daagse training zowel de theorie als de praktijk bijgebracht. De basis om de methode verder uit te kunnen rollen. De training was een succes met veel inzichten om direct toe te passen op de komende wintersnoei.

Wij wensen de zachte snoeiers van wijngaard Sint Catharindal veel succes en plezier toe de komende snoeiperiode.

Ard & Henk

Training Zachte snoei

Op zaterdag 19 december 2020 geven we weer een 1-daagse training Zachte snoei. Iedereen is welkom. Enige ervaring in snoeien van wijnranken is aan te raden.

Tijdens deze training behandelen we veel theorie. En geven natuurlijk antwoord op de vraag waarom zachte snoei. En in de middag gaan we het veld in voor de praktijk. Je kunt je inschrijven door even een berichtje op deze site achter te laten. Of een mail te sturen naar info@zachtesnoei.nl . De kosten voor deelname zijn € 45 per deelnemer. We starten om 9:30 uur en zijn uiterlijk om 16:30 uur klaar.

De locatie: Wijngaard aan de Breede Beek, Slichtenhorsterweg 69b in Nijkerk.

Harde of zachte snoei?

De snoeitijd in de wijngaard komt er weer aan. Dat vraagt om (wellicht hernieuwde) keuzes voor de snoeiwijze. Misschien is het tijd voor een duurzame snoeiwijze. Zachte snoei dus. Een snoeiwijze gericht op vitaliteit en duurzaamheid. Met als doel kwaliteit van de druiven en betere rendabiliteit in de wijngaard.

Kroon snoei
Snoeien met behoudt van de kroon en de okselogen

Wil je meer weten over de zachte snoei in Nederland? Wij stellen onze uitgebreide expertise graag ter beschikking.

Mail naar info@zachtesnoei.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Henk & Ard

Wie zijn wij?

Wij zijn Henk Breugem en Ard Brummel. Beide zijn opgegroeid ‘in’ de landbouw. Na tussentijds werkzaamheden buiten deze sector te hebben uitgevoerd, trekken ze (deels) weer terug naar de natuur. Henk is eigenaar van Wijngaard aan de Breede Beek in Nijkerk. Hij is daar sinds 2003 met veel passie mee bezig en behoort inmiddels bij de top wijngaardeniers in Nederland.

Ard werkt sinds 2014 op de wijngaard. Vooral om meer buiten te kunnen zijn en weer te werken met zijn handen. Samen met Henk heeft hij de zachte snoeiwijze, gebaseerd op de methode Simonit&Sirch, op de wijngaard verder ontwikkelt. En volledig toegepast op ons Nederlandse klimaat. Het verder professionaliseren gaat altijd door, want het snoeimes moet scherp blijven. En de kennis wordt de laatste jaren volop gedeeld, ook buiten de wijngaard.

Dit kan en is alleen mogelijk met de enthousiaste vrijwilligers op de wijngaard. Met name Bert den Uijl heeft veel bijgedragen aan het nauwkeurig monitoren van deze snoeiwijze. En op basis daarvan nemen we beslissingen met betrekking tot eventuele aanpassingen van de snoeiwijze per druivenras.

Kortom, we blijven deze methode verder ontwikkelen. En streven samen naar vitale wijnbouw in Nederland gebaseerd op duurzaamheid en kwaliteit met respect voor wat de natuur ons geeft.

Netherlands Pruning School

In januari 2019 hebben we samen met 1 van de ‘pruning guys’ van Simonit & Sirch een 2-daagse training gevolgd op wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk aan gegeven.

De praktijk!
Het zoeken van een goede saptrekker in de praktijk

De zeer ervaren trainer heeft ons geleerd hoe je omgaat met de gevolgen van (traditioneel) snoeien en de opbouw van de plant. We hebben geleerd een bewuste snoei uit te voeren met kennis van de fysiologie van de wijnstok. Naast veel theoretische kennis, hebben we ruime praktijk ervaring op gedaan in de wijngaard.