Wijngaard Sint Martinus heeft duurzaamheid van wijnbouw en vitaliteit van de wijnrank hoog in het vaandel staan. We hebben de afgelopen jaren al vaker samengewerkt om de kennis en ervaring met zachte snoei steeds meer te verdiepen. En met succes. Dat is mooi om te constateren.
Op dinsdag 7 januari heeft Henk Breugem de medewerkers van wijngaard St. Martinus en een aantal klanten van de Wijngaard weer getraind. Een training voor gevorderden, aangezien er reeds veel kennis en ervaring is met zachte snoei. .
En altijd fijn om te ervaren dat hierdoor de kwaliteit van het snoeien en de kennis in deze methode steeds verder verdiept wordt. We danken Sint Martinus voor het vertrouwen. En wensen de medewerkers en aanwezige klanten ook dit jaar weer veel succes en plezier met de wintersnoei.
De voorgaande jaren trainden wij startende wijnbouwers in Vlaanderen online in zachte snoei. Eigenlijk voortgekomen uit Corona tijd. Op zich is dit geen probleem voor de theorie. Echter praktijk in het veld was dan echt een gemis.
Daarom zijn we ook heel blij dat we dit nu op locatie in Vlaanderen (In Roeselare en omgeving) konden doen. We hebben 2 groepen op 1 dag getraind. Een groep van 15 en een groep van 22 personen. Nadruk lag nog steeds op de basis theorie van zachte snoei. Maar het laatste uur werd gebruikt om de theorie in de praktijk te toetsen.
De deelnemers weten nu de beginselen van de methode. Echter als ze er echt mee aan de slag willen, is een verdieping erop met meer training in het veld meer dan wenselijk.
Alle deelnemers keerden na de training enthousiast huiswaarts. En de trainers reden met een voldaan gevoel terug naar Nederland. We danken iedereen voor zijn of haar bijdrage aan dit succes.
De oogst is bijna gereed. En ook 2024 was geen eenvoudig jaar voor de wijnbouwer.
Het verbeteren van kwaliteit is altijd een aandachtspunt. En dat start natuurlijk met de vitaliteit van de wijnrank. Iets waar je met de wintersnoei al mee aan de slag kunt. Zacht Snoei is daarvoor de perfecte toepassing?
Duurzaamheid en vitaliteit van de wijnrank zijn het succes voor de toekomst. Want een gezonde vitale wijnrank levert mooi fruit op. Fruit dat goed is af-gerijpt. En met een homogene kwaliteit van alle druiven. De basis om goede wijn te kunnen maken.
Wellicht kunnen wij je helpen. Bijvoorbeeld met de basistraining zachte snoei voor beginners. Je krijg je in één dag zowel de basistheorie. En de praktijk in het veld om direct aan de slag te kunnen. In jouw eigen wijngaard.
Heb je al de nodige snoei ervaring met zachte snoei (minimaal 40 uur), dan sluit de training zachte snoei voor gevorderden wellicht goed aan bij wat jij nodig hebt. Naast theorie, is er veel tijd voor praktijk en heb je de mogelijkheid om diverse eigen casussen in te brengen.
De eerste data voor de winter 2024-2025 staan gepland. Zie daarvoor onze agenda.
De kosten van een training bedragen € 95,- (incl. btw). Je kunt de training direct boeken via d de volgende link: Training zachte snoei.
Op donderdag 28 december trok Ard voor een dag Advies op locatie naar Vlaanderen. In de ochtend op wijndomein Glaronne in Anzegem. Afgelopen winter heeft hij daar ook reeds advies gegeven. Deze ochtend zijn, samen met wijnboer Thomas en 2 medewerkers, alle wijnranken (van 1 tot 3 jarige planten) nagelopen. En per soort (allemaal traditionele variëteiten) op basis van vitaliteit en ontwikkeling laten zien welke ingreep het beste is. De ontwikkeling van de planten gaat volgens plan en van de 3 jarige planten zijn de meeste al in het stadium van de vertakking (Simple Guyot).Thomas kan vol vertrouwen het snoeiseizoen starten
In de middag reed Ard verder westwaarts naar wijngaard Ten Bogaerde bij Koksijde. Op een prachtige locatie naast Abdijhoeve Ten Bogaerde. Bijna aan de kust. Wijnboeren Arne, Peter en Sharon hebben daar een wijngaard met 20 jaar oude ranken. Diverse variëteiten, zowel traditioneel als PIWI soorten. Na het volgen van de Masterclass zachte snoei afgelopen winter, hadden de wijnboeren diverse vragen hoe deze oude planten volgende de methode zachte snoei te snoeien. Dat vergt soms rigoureuze keuzes, waarbij het motto ‘de plant gaat voor de boer’ gehanteerd wordt. Eerste zorgen dat de plant vitaal wordt, voordat er weer veel productie van druiven wordt gevraagd. En natuurlijk de sapstroom altijd respecteren.
Na het samen snoeien van diverse ranken sloten ze samen de dag af met een heerlijk ambachtelijk gebrouwen St. Idesbald bier bij de naast gelegen brouwerij. We wensen ze veel succes met het resterende snoeiwerk.
Maandag 11 december toog Henk naar het uiterste zuiden van ons land. Naar Wijndomein St. Martinus in Vijlen. In januari 2023 heeft hij de vaste medewerkers van de wijngaard al een dag bijgespijkerd over hoe zachte snoei toe te passen. En dan voornamelijk gericht op herstel snoei van oude planten.
Daar is het team volop mee aan de slag gegaan in de afgelopen snoeiperiode. En er is veel bijgeleerd. Tevens bleven er ook nog volop vragen, waar een deskundig advies voor nodig was. Daarom was Henk er deze maandag om samen met het team al deze vragen in de wijngaard te beantwoorden. En in de praktijk te laten zien wat de mogelijkheden zijn. En de medewerkers daar ook volop zelf mee aan de slag te laten gaan.
Het was een fijne dag. Henk citeerde: “De mensen kunnen met veel aanvullende kennis en toegepaste vaardigheden weer aan de slag. Men had afgelopen week wat planten gesnoeid en na vandaag weer door heen gelopen, ze konden zo heel goed zien wat hun verschil in kennis en vaardigheden waren. Gaan gesterkt de snoeiperiode.”
We wensen het team van Sint Martinus veel succes en vooral ook veel plezier met het snoeien.
De eerste 2 weekenden Masterclass Zachte Snoei in Vlaanderen krijgen deze winter een vervolg. Natuurlijk ook deze keer weer in samenwerking van het NAC. De Masterclass zal plaats vinden op zaterdag 16 en zondag 17 december 2023. Inschrijven kan via het NAC vzw.
De Masterclass wordt door 2 docenten (Henk en Ard) gegeven. Naast een flinke dosis theorie, is er ook veel gelegenheid om deze zelf in de praktijk te brengen. Dat doen we in kleine groepen, zodat iederene volop aan de beurt komt. Kortom, neem je (scherpe) snoeischaar mee.
De training gaat altijd door, ook als het minder goed weer is. Dus wees voorbereid op het actuele weer. En neem passende kleding mee. Wij hebben er zin in. Het enthousiasme bij de Vlaamse wijnboeren is groot. En is voor ons zeer aangenaam lesgeven.
Je hebt al de nodige praktijk ervaring (minimaal 80 uur) in zachte snoei. Dit nadat je de basistraining al hebt gevolgd. Toch lijkt het in de praktijk vaak lastiger dan verwacht. En ‘loop’ je tegen wijnranken aan waarbij het niet duidelijk is wat de juiste oplossing is. Dan is wellicht de gevorderden training zachte snoei iets voor jou.
Deze training is ook bij uitstek geschikt voor degene die traditioneel gesnoeide planten willen omzetten naar de Zachte Snoei. Dat is een ‘klus’ waarbij geduld en consequent in de methode blijven essentieel is.
Naast een verdieping van de theorie, gaan we veel oefenen in de praktijk. Dus neem je scherpe snoeischaar mee. Ook ‘zoomen’ we in op op de uitdagingen in je eigen wijngaard hebt. Dus neem beeldmateriaal (foto’s, video’s) mee, zodat je met voldoende vaardigheden weer aan de slag kunt.
Voel je welkom op de Training Zachte Snoei voor gevorderden op zaterdag 6 januari 2024. We starten om 9:30 uur in Nijkerk op wijngaard Aan de Breede Beek.
De oogst is net gestart en nog volop bezig. Het was zeker geen eenvoudig jaar gezien de weersomstandigheden in 2023. Zoals gewoonlijk staat kwaliteit in Nederland en Vlaanderen voorop.
En het verbeteren van kwaliteit is altijd een aandachtspunt. En dat start natuurlijk met de vitaliteit van de wijnrank. Iets waar je met de wintersnoei al mee aan de slag kunt.
Al eens gehoord van Zacht Snoei? En ben je nieuwsgierig wat dit voor jouw wijngaard kan betekenen? Maakt niet uit of je nu professioneel of hobby boer bent.
Duurzaamheid en vitaliteit van de wijnrank zijn het succes voor de toekomst. Want een gezonde vitale wijnrank levert mooi fruit op. Fruit dat goed is af-gerijpt. En met een homogene kwaliteit van alle druiven. De basis om goede wijn te kunnen maken.
Wellicht kunnen wij je helpen. Bijvoorbeeld met de basistraining zachte snoei voor beginners. Je krijg je in één dag zowel de basistheorie. En de praktijk in het veld om direct aan de slag te kunnen. In jouw eigen wijngaard.
Heb je al de nodige snoei ervaring met zachte snoei (minimaal 40 uur), dan sluit de training zachte snoei voor gevorderden wellicht goed aan bij wat jij nodig hebt. Naast theorie, is er veel tijd voor praktijk en heb je de mogelijkheid om diverse eigen casussen in te brengen.
De eerste data voor de winter 2023/2024 staan gepland (zie ook onze agenda):
Zaterdag 9 december, basistraining voor beginners (van 9:30 tot 16:00 uur)
Zaterdag 23 december, basistraining voor beginners (van 9:30 tot 16:00 uur)
Zaterdag 6 januari, training voor gevorderden (van 9:30 tot 16:00 uur)
De kosten van een training bedragen € 95,- (incl. btw). Je kunt de training direct boeken via de volgende link: Training zachte snoei.
Op zaterdag 25 en zondag 26 februari zijn Henk en Ard weer present tijdens de Masterclass Zachte Snoei Vlaanderen. Wederom gastvrij ontvangen op Wijndomein “Les Hauts de Corbie” in Huise. En de dagen waren ook deze keer strak georganiseerd door Jonas van de Voorde van het NAC-vzw.
Op beide dagen weer 2 groepen met enthousiaste en leergierige wijnbouwers. In de ochtend de theorie en de middag veel ruimte voor de praktijk. Praktijk en zelf doen is noodzakelijk om het goed te begrijpen. Naast snoeien van 3-jarige planten, was er ook ruimte om diverse 1-jarige planten correct te snoeien. En natuurlijk was er ook ruimte om in de pauze de lokale wijnen te nuttigen. Een aangename afwisseling.
Op zondag eind van de middag togen beide trainers voldaan naar Nederland. En keerden de deelnemers huiswaarts, waarbij velen niet konden wachten om in eigen wijngaard aan de slag te gaan. Veel succes allemaal. En hopelijk tot ziens
En dank aan Anne en Jean-Jacques en Jonas voor alle goede zorgen.